woensdag, 29 maart 2017 16:48

Halal verdoofd slachten?

Written by
Rate this item
(0 votes)

Het Offerfeest 2016 had voor heel wat moslims een wat wrange nasmaak. Een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren, maakten het voor velen onmogelijk om het slachtritueel te volbrengen. Deze beslissing werd genomen in het kader van dierenwelzijn, en om tegemoet te komen aan Europese wetgeving, maar werd niet op voorhand afgestemd met de doelgroepen die de effecten ervan zouden ondervinden. Daarom bevraagde Muslinked, een netwerkorganisatie voor moslims dat zich focust op onderwijs, ondernemerschap en social profit, zo’n 300 moslims naar hun persoonlijke visie hierover.

Dierenleed is een belangrijke issue

‘Voor moslims is het belangrijk dat dierenleed maximaal vermeden wordt, door de focus enkel op de laatste momenten van het dierenleven te leggen, komt de maatregel van verdoofd slachten over als een hypocriete pestmaatregel’, zo luidt één  van de belangrijkste conclusies uit de bevraging.

Nu we een jaar later geconfronteerd worden met de afschuwelijke beelden in het slachthuis van Tielt, merken we dat veel mensen, los van hun geloofsovertuiging, maar vooral jongeren, de hele vleesindustrie in vraag stellen. We willen graag zowat elke dag vlees op ons bord, liefst tegen een niet zo hoge prijs, elke dag iets anders… Maar we willen ook dat de dieren op een verantwoorde manier hebben geleefd, en zéker op een verantwoorde manier tot hun einde gebracht worden.

Is Halal voldoende?

Bij moslims leeft deze discussie al langer: de vraag ‘wordt mijn vlees halal geslacht?’ is nog steeds relevant, maar wordt meer en meer overschaduwd door de vraag ‘is mijn vlees ook ‘tayyib’?’. [‘Tayyib’ kun je vrij vertaald omschrijven als ethisch, terwijl ‘halal’ ‘toegestaan, permissible, lawful’ betekent.] Dit is een vraag naar het welzijn van het dier. 9 op de 10 moslims vind dit een belangrijk aspect van het slachten van dieren.

Uit het rapport van Vanthemsche blijkt dat moslims open staan voor het idee van verdoofd slachten. Ook de cijfers uit onze bevraging wijzen in die richting: mocht het halal zijn, dan is verdoofd slachten voor een behoorlijke groep moslims ok. 4 op de 10 moslims staat uitgesproken positief tegenover het idee. Slechts 2 op de 10 staat daar uitgesproken negatief tegenover. Nuance: jongeren staan hier toch kritischer tegenover. Kwalitatief onderzoek is nodig om hun argumenten hierover te bevragen, wij stellen ons alvast de vraag: zijn met het verdoofd slachten de problemen van de vleesindustrie opgelost? Wij pleiten alvast voor meer kwalitatief opvolgonderzoek naar de theologie van het slachten, de beschikbare verdovingsmethoden en het beperken van dierenleed in het hele slachtproces.

Raadpleeg het onderzoek hier.

Read 1072 times Last modified on woensdag, 29 maart 2017 17:33
More in this category: Vacature: website bouwer »

Free Joomla! template by L.THEME