Help jongvolwassenen
na de coronacrisis terug aan een job

3 maanden na de crisis terug aan de slag: dat is wat de verenigingen Free Hands en Muslinked met het project Back@Work zich tot doel hebben gesteld.

De corona-crisis heeft en zal vele mensen het werk kosten. Ook jongvolwassenen die net de arbeidsmarkt betraden, zaten al snel terug thuis.

Met het ambitieus project Back@Work willen Free Hands en Muslinked hen zo snel mogelijk terug aan de slag helpen. ‘Want,’ zegt Illias, voorzitter van Muslinked, ‘we hebben elk talent nodig om uit de crisis te komen.’

‘En met de nodige coaching en een netwerk kunnen we iedereen aan een job helpen.’ voegt Abdelkarim, voorzitter van Free Hands, eraan toe.

Via het crowdfundingsplatform Growfunding willen de organisaties € 10 000 ophalen. Dat bedrag moet hen in staat stellen om de 100 jongvolwassenen te begeleiden. Het project is geslaagd indien 80% van de deelnemers binnen de drie maanden terug aan een baan werd geholpen.

De crowdfunding loopt nog tot 22 mei 2020, alle steun is welkom. De steunpagina kan bereikt worden via volgende link: www.growfunding.be/backatwork 

 

 

Wie zijn we?

Het project werd opgezet en gecoördineerd door Free Hands vzw en Muslinked.

Muslinked is een netwerkorganisatie voor en door moslims die zich inzetten voor een eerlijke, diverse en inclusieve wereld. We gaan de challenge aan om de huidige en toekomstige generatie van kansen te voorzien, te helpen bij hun zelfontwikkeling en bruggen te bouwen met niet-moslims, organisaties, bedrijven, enzovoort.

Free Hands vzw is een jeugd- en vrijwilligersorganisatie uit het Antwerpse. De organisatie ondersteunt jongeren in hun persoonlijk ontwikkeltraject door ontspanning en projectwerk te combineren in een eigen ontwikkelde structuur.

Het project

Situatieschets

De corona-crisis heeft een grote impact op de economie. Officiële cijfers spreken van 40% van de bedrijven die een omzetdaling van minstens 75% hebben. En de helft van de bedrijven hebben niet voldoende geld om de lonen te kunnen blijven betalen. Bepaalde sectoren worden harder getroffen dan anderen, zoals de kleinhandel, horeca, recreatiesector, … Dit zijn ook sectoren die vaker dienst doen op jongvolwassenen. 

Dit heeft een impact op  de arbeidsmarkt. In veel gevallen gaat dit leiden tot bijkomende ontslagen of het niet verlengen van tijdelijke contracten (die vaker aan kwetsbare jongeren worden gegeven). Ook na het versoepelen van de maatregelen gaan ondernemingen moeten herstructureren, wat gaat leiden tot bijkomende ontslagen.

Oplossing

Een groot deel van de 1,2 miljoen mensen die door de Corona-crisis op non-actief zijn gezet, zijn jongvolwassenen . Als antwoord hierop willen wij minimaal 100 jongvolwassenen (18-30 jaar) begeleiden in hun zoektocht naar een nieuwe job na de crisis!

Het project Back@Work draait om jongvolwassenen uit verschillende sectoren die effectief hun job zijn verloren door de corona-crisis. Het project zal zich dus niet focussen op schoolverlaters, NEET-jongeren of jongvolwassenen die van job willen veranderen.

De jongvolwassenen moeten zichzelf aanmelden voor het project. Na aanmelding volgt een individueel gesprek om de noden in kaart te brengen.

Alle ingeschreven kandidaten krijgen een vormingsaanbod op twee niveau’s.

  • Een algemeen deel om hun softskills te verbeteren (teamwork, impactvol spreken, …).
  • Daarnaast krijgen ze ook een individueel deel waarbij er op maat wordt gewerkt met de talentenwaaier van de persoon.

Een vormingstraject duurt maximaal 3 maanden. Tot slot wordt hun CV geprofessionaliseerd en worden bij sollicitaties de motivatiebrieven nagelezen. Ook brengen we de kandidaten in contact met elkaar en met verschillende werkgevers om hun netwerk te vergroten.

Doel

Het doel van Back@Work is dat 80% van de jongvolwassenen binnen de 3 maanden na aanmelding aan een nieuwe job geholpen word.

Transparantie

Het hele verloop van het project en de resultaten zullen op de website van Muslinked.be bijgehouden worden. We meten ook de impact van het werk en bundelen dat in een methodologisch draaiboek.

Wat kan u doen?

U kan dit project delen binnen uw netwerk en ons financieel steunen om ons doel te halen. Via het platform kunnen er bedragen tot 500,00€ geschonken worden. Hogere bedragen kunnen opgesplitst worden of u kan hiervoor contact met ons opnemen.

Alvast hartelijk dank en samen geraken we er!

Meld je nu aan!

Verloor jij je job door de Covid19-crisis en heb je leiding nodig bij het zoeken van nieuw werk? Dan zijn we hier voor jou! 

Geef ons je gegevens door, laad je cv op en vind een nieuwe job binnen de drie maanden na aanmelding! 

Let’s find you a job!